U bent hier: Welkom

Welkom

Dit is de website van de Stichting Eijsdens Verleden. De Stichting Eijsdens Verleden (SEV) werd op 15 oktober 1975 per notariële akte opgericht. SEV is de officiële opvolger van de werkgroep Bestudering Geschiedenis van Eijsden die op 10 oktober 1974 was gestart.

Het eerste bestuur van de Stichting bestond uit Sjef Warnier (voorzitter), Henk Boersma (secretaris), Jef Reintjens (penningmeester), mw. Louise Reintjens-Jacobs, mw. Jeanne Theunissen, Jean Piters, Niek Eyck, René Huijnen, Paul Rutten, Rob Boersma en John Wiersma.
 
De Stichting stelt zich ten doel ‘het bevorderen van het historisch onderzoek betreffende de gemeente Eijsden’. Later is dit verbreed. De onderzoeksresultaten zouden ‘middels het uitgeven van een tijdschrift of anderszins’ openbaar gemaakt dienen te worden.
De Stichting is volop aan de slag gegaan om de doelstellingen te verwezenlijken. Inmiddels zijn grote collecties foto’s, archiefmateriaal, bidprentjes, brochures, boeken en tijdschriften verzameld over Eijsden-dorp en de tot Eijsden behorende woonkernen, met uitzondering van Gronsveld en Rijckholt (waar de Stichting Grueles actief is). Nog steeds groeien de verzamelingen. De resultaten van het speuren en verzamelen worden vastgelegd in het kwartaalblad Uit Eijsdens Verleden, dat aan alle donateurs wordt toegezonden, of in boeken, die voor een schappelijke prijs worden aangeboden. Daarenboven toont de Stichting regelmatig delen uit de collecties tijdens tentoonstellingen.
 
De Stichting Eijsdens Verleden heeft enige ruimten tot haar beschikking in de kelder van het voormalige gemeentehuis (Ursulinenklooster, Breusterstraat, Eijsden) van de gemeente Eijsden-Margraten. Op woensdagavond (19.30-22.00 uur) in de even weken zijn we daar werkzaam.
 
Wilt u een handje helpen dan kunt u als medewerker aan de slag! 
 
Bent u geïnteresseerd in het werk van de Stichting dan verwelkomen wij u graag als donateur. Voor een minimale donatie van € 20 per jaar ontvangt u vier uitgaven van Uit Eijsdens Verleden. Meer overmaken mag ook. Donateur wordt u door zich aan te melden via het donateursformulier dat u onder de tab organisatie vindt of via het mailadres [email protected]