U bent hier: Eijsden Nu

Eijsden Nu

Tentoonstelling Bronk-processie en Bronk

Om in de sfeer van de Bronk te komen organiseren Stichting Eijsdens Verleden en Stichting  Katholiek Erfgoed van 1 tot 10 juni een expositie over de Bronk-processie en de Bronk. De expositie is dagelijks te zien  van 11 tot 17 uur in de wapenzaal van het Ursulinenconvent aan de Breusterstraat.

Lees verder
UEV 151 verschenen

In het Nummer 151 van het kwartaalblad ‘Uit Eijsdens Verleden’ schrijft de eindredactrice Lucia Geurts onder het kopje ‘Van de redactie’ het volgende:

Lees verder
UEV150 is uit!
De nieuwe uitgave (UEV150) van het kwartaalblad van de Stichting Eijsdens Verleden is deze week verschenen. De redactie heeft weer zorg gedragen voor een interessante inhoud.  Onder het kopje ‘Van de redactie’ schrijft Lucia Geurts, eindredacteur, het volgende: Lees verder
Binnenkort verschijnt UEV 149

Van de redactie

Honderd jaar geleden kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog, of, zoals onze Belgische buren zeggen, de Grote Oorlog. Hoewel Nederland destijds neutraal bleef, kwamen de gruwelijke gebeurtenissen in de landen om ons heen vooral in de grensgemeenten akelig dichtbij. Ook Eijsden ondervond aan den lijve wat de gevolgen waren van deze oorlog en speelde zelfs een hoofdrol tijdens de vlucht van de Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland.

Lees verder
Digitale versies van de eerste 103 nummers van UEV nu beschikbaar
Sinds enkele dagen zijn de eerste 103 nummers van UEV beschikbaar in digitale vorm. Kijk onder 'Publicaties' en download de pdf-versie. Elk jaar zal er een extra jaargang als pdf beschikbaar gesteld worden.
Bevrijding Eijsden-Margraten
Het boek getiteld 'De bevrijding van Eijsden-Margraten in september 1944' dat door een werkgroep van de samenwerkende heemkunde verenigingen van de gemeente Eijsden-Margraten (SHEM)  in 2015 werd samengesteld, is nu als pdf document te downloaden van onze site. Kijk hiervoor onder 'Publicaties'. 

Presentatie eerste nummer UEV147/148 aan scouting Eijsden
Afgelopen weekend presenteerde de Stichting ‘Uit Eijsdens Verleden’ hun nieuwste uitgave. Uit handen van Marie-Anne Van Der Cruijs ontving Scouting Eijsden het eerste exemplaar van het blad, dat ditmaal helemaal gewijd is aan het 85-jarig jubileum van Scouting in Eijsden. Lees verder
De nieuwe UEV147/148 is geheel gewijd aan het 85 jarig jubileum van de Scouting Eijsden

Scouting  Eijsden  viert  dit  jaar  haar  vijfentachtigste  verjaardag.  Een  respectabele  leeftijd  en voldoende  aanleiding  om  een  uitgave  van  Uit  Eijsdens  Verleden  helemaal  te  wijden  aan  de geschiedenis  van  de  scouting.

Lees verder
Binnenkort verschijnt UEV146

Binnenkort zal nummer 146 van het kwartaalblad ‘Uit Eijsdens Verleden’ verschijnen.  Onder het kopje ‘Van de redactie’ schrijft Lucia Geurts, eindredacteur, het volgende:

Lees verder
Het dubbelnummer UEV 144-145 is uit!

Het dubbelnummer 144-145 van het kwartaalblad ‘Uit Eijsdens Verleden’ is uit.  Ook dit keer heeft de redactie weer zorg gedragen voor een interessante inhoud. 

Lees verder
UEV 143 is uit!

De nieuwe uitgave (UEV143) van het kwartaalblad van de Stichting Eijsdens Verleden is deze week verschenen. De redactie heeft weer zorg gedragen voor een interessante inhoud.  Onder het kopje ‘Van de redactie’ schrijft Lucia Geurts, eindredacteur, het volgende:

Lees verder
Overzichten van aanwezige bidprentjes zijn beschikbaar

Enkele van onze vrijwilligers zijn bezig geweest met het inventariseren van bidprentjes die we in de loop der jaren verzameld hebben. Onder de rubriek 'Publicaties' kunt U de alfabetische overzichten in Microsoft Excel formaat downloaden. Wilt U meer informatie neemt U dan contact op met onze secretaris.

De 142e editie van UEV komt binnenkort uit.

Binnenkort verschijnt alweer het 142e nummer van het kwartaalblad ‘Uit Eijsdens Verleden’.  Ook dit keer heeft de redactie weer zorg gedragen voor een interessante inhoud.  Onder het kopje ‘Van de redactie’ schrijft Lucia Geurts, eindredacteur, het volgende:

 

Lees verder
Koninklijke onderscheiding voor dhr. Bér Pachen

Eijsden Afgelopen vrijdag 16 oktober jl. vierde de Stichting Eijsdens Verleden haar 40-jarig jubileum met een etentje voor haar leden. Tijdens deze avond werd dhr. Bér Pachen aangenaam verrast door burgemeester Akkermans die hem het heugelijke nieuws bracht dat hij opgenomen is als lid van de Orde van Oranje Nassau.

 

Lees verder
Stichting Eijsdens Verleden bestaat 40 jaar

Om het 40-jarig jubileum luister bij te zetten wordt op zondag 25 oktober a.s. een rondleiding georganiseerd door de historische kern van Eijsden. Het thema van de rondleiding en de bijbehorende tentoonstelling is ‘de Eijsdense Middenstand in de twintigste eeuw’. De rondleiding is geheel gratis en leden van de Stichting zullen u langs de diverse voormalige winkelpanden in de oude dorpskern van Eijsden loodsen en e.e.a van deskundig commentaar voorzien. Veel van de voormalige winkelpanden zullen herkenbaar zijn door de aanwezigheid van foto’s achter de ruit, waarop de situatie uit het verleden te zien is. De rondleidingen starten vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur vanuit het café van het Familiemuseum, het voormalig gemeentehuis en voordien Ursulinenklooster. De tentoonstelling is te zien in het Familiemuseum. Voor deze lokatie is gekozen omdat het familiemuseum niet alleen een gezichtbepalende lokatie in Eijsden is maar ook omdat het sinds haar oprichting onderdak biedt aan de Stichting Eijsdens Verleden.

Lees verder
Onthulling Torenkruis voormalig Capucijnenklooster

Stichting Eijsdens Verleden heeft enige tijd geleden het torenkruis afkomstig van het voormalig Capucijnenklooster weten te bemachtigen. Onlangs is het kruis gerestaureerd door ijzerwerkkunstenaar Chrétien Tossings. Met medewerking en in opdracht van de Gemeente Eijsden-Margraten is het kruis geplaatst door Straatmakersbedrijf P. Frijns en Zn bij de spoorwegovergang Bellefleur - Loenen. Op een terrein gelegen aan de overzijde van het geplaatste kruis, bevond zich het Capucijnenklooster. Bouw 1910, sloop 1985.

Lees verder
Jubileumboek van de Jonkheid van Caestert

Na de Bronk van 2012 werd door een kleine groep (oud-)leden van de Jonkheid van
Caestert het initiatief genomen foto’s te verzamelen van het Jonkheid in het kader van een reünie voor oud-bestuursleden. Van het één kwam het ander...

Het boek “Het Jonkheid van Caestert”.
Het boek bevat:
- Een historisch kader van de geschiedenis en ontwikkeling van Caestert.
- Het ontstaan van de Bronk en een beschrijving van de Bronk in Caestert.
- Foto’s, verhalen en anekdotes van het Jonkheid van Caestert van 1940 tot en met 2012.
- Achtergrondinformatie over Sint Nicolaas, Pater Janssen, ‘tradities’, het vaandel en de sabels, trouwen ‘in de sjerp’, en nog veel meer...

Klik hier voor het bestelformulier.
 

Gemeentehuis Eijsden wordt familiemuseum

Gemeentehuis Eijsden wordt familiemuseum

In het ursulinenklooster in Eijsden komt een museum voor familiegeschiedenis.

Eijsden
van onze verslaggever
De gemeenteraad van Eijsden-Margraten koos dinsdagavond voor dit initiatief van Leo Barjesteh van Waalwijk van Doorn uit Gronsveld. Het plan om het huidige gemeentehuis om te bouwen tot kunsthotel viel af. Het internationaal museum voor familiegeschiedenis wil op 15 januari 2014 zijn deuren openen in Eijsden. 
Uit de Limburger. Gepubliceerd op: 18.12.12 23:45, laatste update: 18.12.12 23:48
 

Kaarten en fototentoonstelling op 27 en 28 oktober 2012

De kaarten en fototentoonstelling wordt georganiseerd bij gelegenheid van het verschijnen van de Kadastrale Atlas van Eijsden 1840 en de daarbij behorende Topografische Atlas

Lees verder
Nieuwe uitgave van SEV: de Kadastrale Atlas van Eijden 1840

Op 26 oktober a.s. verschijnt de Kadastrale Atlas van Eijsden 1840. In deze Atlas zijn alle kadastrale gegevens opgenomen die in 1840 zijn vastgelegd bij het tot stand komen van het kadaster van Eijsden. De Atlas bestaat uit een rijk geïllustreerd boek en een aparte omvangrijke bijlage met in kleur uitgewerkte kaartjes. Het boek wordt uitgegeven door de Stichting Eijsdens Verleden en werd geschreven door Henk Boersma.

Lees verder
Uit Eijsdens Verleden 125-126

Van Binding naar Verbondenheid. Themanummer bij de gelijknamige tentoonstelling.

Lees verder
Tentoonstelling 'Van Binding naar Verbondenheid'

Stichting Kunsj ien de vietrien, Stichting Eijsdens Verleden en de gemeente Eijsden-Margraten hebben samengewerkt om u een tentoonstelling aan te bieden over de geschiedenis van het klooster, beelden en huisraad uit het voormalige Ursulinenklooster en vele foto's.

Lees verder
Boekpresentatie Limburgse Verwantschappen

Op 2 maart 2012 heeft de boekpresentatie Limburge Verwantschappen plaats gevonden in chateau St. Gerlach in Valkenburg aan de Geul. 

Het boek is het resultaat van ruim twintig jaar onderzoek naar het uitgebreide voorgeslacht (en het nageslacht van die voorouders) van het echtpaar Gerard van der Cruijs en Marie-Anne Gilissen uit Eijsden en geschreven door de beroepsgenealoog Funs Patelski uit Klimmen.
 

Lees verder
“D’n ène café is d’n aandere neet”

 

De feestdagen staan weer voor de deur. Tijd om op zoek te gaan naar passende en originele cadeaus voor iedereen. Elk jaar is dit een hele klus. Wat moeten we hem of haar dit jaar schenken?
 
Met een boek doet u veel mensen een groot plezier.
Lees verder
Uit Eijsdens Verleden 122 verschenen (augustus)

Uit Eijsdens Verleden nr. 122 verschenen (augustus)

Lees verder
D'n ène café is d'n aandere neet, 100 jaar cafégeschiedenis in Eijsden
Lees verder
Eijsden, een Maasdorp in ontwikkeling (1851-1860)
Lees verder