U bent hier: Eijsden Nu

Eijsden Nu

De 142e editie van UEV komt binnenkort uit.

Eijsden Nu >>

Alles om me heen klinkt, voelt en ruikt als lente, terwijl ik dit redactioneel voorwoord schrijf. En bij een nieuwe lente hoort een nieuwe uitgave van Uit Eijsdens Verleden. De eerste van 2017. Het is een uitgave als een caleidoscoop met een veelkleurige variatie aan onderwerpen uit uiteenlopende perioden van Eijsdens verleden.

We gaan ruim zevenduizend jaar terug in de tijd. In het gebied rond Eijsden woonden de laatste jager-verzamelaars en vestigden zich de eerste boeren. Wiel Schins en Jean Pierre de Warrimont hebben uitgebreid onderzoek naar hen gedaan. In deze uitgave het eerste deel van hun bevindingen.

Dan maken we een sprong naar 12 mei 1940. De Duitsers zijn twee dagen eerder Nederland binnengevallen. Boven Eijsden wordt hevig gevochten met als triest resultaat vijf omgekomen piloten. Een van hen stort neer in een weiland bij Oost. Wie is hij? Eddie Lewandowski geeft hem een gezicht.

Wat later in de oorlog is een foto gemaakt van een groep mensen voor de ingang van het oude raadhuis. Er staan nog heel wat vraagtekens bij die we graag met uw hulp oplossen.

In het dubbelnummer van december beloofde Willy Gilissen dat hij een vervolg zou schrijven op zijn artikel over het ursulinenkerkhof in Breust. Hij laat ons in deel 2 kennismaken met acht zusters uit Eijsden, die tussen 1815 en 1959 zijn begraven op de kloosterbegraafplaats.

In 1867 kreeg de burgemeester van Eijsden een heuse reprimande van de Commissaris der Koning in het Hertogdom Luxemburg. En dat alles om wat vrolijke ketelmuziek. Onze redacteur Pierre Theunissen heeft het officiële schrijven van de provinciale hoogwaardigheidsbekleder ontdekt en van commentaar voorzien.

Winand Wolfs is een man van de Maas. Wat hij in zijn jonge jaren zoal uitspookte langs en in het water bij de monding van de Voer vertelt hij aan redacteur Jo Debeij in de vierde aflevering van de serie Jongens van de Maas.

We beginnen een nieuwe rubriek in dit nummer: Kal plat. Het is hopelijk het begin van een mooie en grote verzameling Eijsdense vergeetwoorden. Net als bij de rubriek Kent u ze nog hopen we op uw aanvullingen en tips. We zijn trouwens in het algemeen benieuwd naar uw reacties op Uit Eijsdens Verleden. Schrijf of mail ons met uw kritische noten, wijze raad of gezouten commentaar. Complimenten zijn ook welkom.


Tot slot: geniet van de lente en geniet van deze uitgave!

 

 

Losse nummers zijn te koop bij:

Kadowinkel Prickaerts, Breusterstraat 31, Eijsden

Lidwine Partouns, huishoudelijke artikelen, Kerkstraat 18, Eijsden

Bibliotheek Eijsden, Kramsvogel 42, Eijsden

Kunstuitgaven zijn te koop bij:

Familiemuseum Eijsden, Breusterstraat 27, Eijsden

 

Terug